magdalena travel logo

Halkidiki - Sitonija

Halkidiki Sitonija

2 Mesta u ponudi

sarti-sitonija-ponuda smeštaja
  • od 79€|10 noćenja

Sarti

Apartmanski smeštaj

Sadržajno mesto na istočnoj obali poluostrva sa pogledom na Atos. Odličan izbor za porodice sa malom decom

hotel-img
  • od 50€|10 noćenja

Neos Marmaras

Apartmanski smeštaj

Najveće mesto na zapadnoj strani Sitonije. Vrlo sadržajan gradić i odličan izbor za mlade željne provoda

hotel-img
  • od 85€|10 noćenja

Nikiti

Apartmanski smeštaj

Najsadržajnije mesto na početku zapadne strane Sitonije. Preporuka za porodice sa decom i zahtevnije goste

hotel-img
  • od 75€|10 noćenja

Kalamitsi

Apartmanski smeštaj

Vrlo mirno mestašce na samom jugu poluostrva. Preporučujemo za sve koji žele svoj odmor da provedu u miru

hotel-img
  • od 69€|10 noćenja

Toroni

Apartmanski smeštaj

Mirno mestašce sa prelepom plažom i najlepšim zalascima sunca na Sitoniji. Pravi izbor za porodice sa decom koji traže mirnu destinaciju

hotel-img
  • od 80€|10 noćenja

Metamorfozis

Apartmanski smeštaj

Mesto na zapadnoj strani okruženo borovom šumom, poznato kao vazdušna banja Sitonije. Preporuka za penzionereSITONIJA APARTMANSKI SMEŠTAJ:

Sitonija je najbolji način da otkrijete i uživate sva bogatstva Grčke obale, netaknutu prirodu, kristalno čisto more boje tirkiza, pronađete nebrojene prelepe peščane plaže, bujne borove šume, a sve u samom srcu Halkidikija, najsunčanijoj oblasti severne Grčke. Sitoniju ćete sigurno osetiti čim na nju dođete, ali ukoliko želite da je doživite u potpunosti potrebno je da je dobro upoznate.

Za sve detalje, dodatne informacije kao i proveru dostupnosti izabranog programa pozovite nas na 011/3065350


SARTI:

Sarti je epicentar svih dnevnih ali i noćnih aktivnosti i sadržaja neophodnih za vaš dobar provod i komforan boravak. Bezbroj kafea, taverni sve sa plazma TV i wi-fi pristupom internetu tako da je u vreme važnih sportskih događaja i ovde poprilično živo. A plaže u okruženju, rajske u izboru takvom da će svako pronaći svog favorita. Predlažemo sledeće: Ahlada, Kavourotripes, Orange beach, Megaportokali, Platanitsi, Armenistis, Tourkolimnionas, Klimatarija, Tigania...
Sarti se nalazi 140 km jugoistočno od Soluna, sa pogledom na veličanstveni Atos. Ono što Sarti čini posebno privlačnim je njegova ogromna, dugačka i široka peščana plaža sa brojnim kafićima i tavernama koji su pripremili ležaljke i suncobrane na kojima Vi kao njihovi gosti, možete uživati u čarima leta. Veliki supermarket i brojni manji supermarketi, butici, prodavnice, pekare ali ako zatreba i apoteke tu su da tokom letovanja ni u čemu ne oskudevate. Popločano, osvetljeno, par više od kilometra dugo šetalište uz more povezuje novi i stari deo Sartija u celinu a na Vama je da izaberete koji deo više odgovara Vašim željama za ovo leto.

Pogledajte i naš SARTI TRAVEL GUIDE INFO


NEOS MARMARAS:

Ribarski i turistički gradić na zapadnoj obali Sitonije, drugog „prsta“ Halkidikija, 135 km jugoistočno od Soluna u zalivu Toroneo. Neos Marmaras nikoga ne ostavlja ravnodušnim, njegova obala Vam uvek iznova otkriva neki drugi ugao poznate uvale, pružajući Vam mogućnost da lagano prošetate rivom pored mora ili da skratite put izabravši stazu preko brežuljka. Neos Marmaras je počeo intenzivnije da se razvija u drugoj polovini prošlog veka a kao atrakcija mesta u centru je i maketa broda kojim su Grci stigli u ove predele nakon proterivanja iz Male Azije početkom prošlog veka. U Neos Marmarasu možete pronaći sve što Vam je potrebno za prijatan i ispunjen odmor jer mesto nije samo turističko mesto već stalno stanovništvo u njemu boravi tokom cele godine.
Veliki broj prodavnica, mesara, pekara, dva trgovinska lanca sa svojim marketima, brojne taverne, interesantni kafići, plažni barovi na širokoj peščanoj gradskoj plaži, manje uvale dužinom obale, Paradiso plaža pre samog ulaska u mesto kao i veliki broj čuvenih plaža u relatvnoj blizini mesta, čine Neos Marmaras mestom u kojem ćete uživati. Samo mesto ima tri centra, prvi u luci gde se održavaju folklorne priredbe i odakle kreću brodovi na krstarenja po okolnim uvalama, drugi centar između crkve i škole gde su brojni restorani i odakle kreće brodić koji vozi do Porto Carrasa i, kao treći centar, gradska peščana plaža sa svojim restoranima, barovima sa uređenim delovima plaže na kojoj pored suncobrana možete izabrati i prirodnu hladovinu tamarisa. Ono što definitivno svi ističu kao neverovatna uspomena koju nose iz Marmarasa je zalazak sunca u more koji pored fenomenalnog pogleda govori i o tome da na plaži možete ostati do kasno. U neposrednoj blizini je i Porto Carras sa svoja dva luksuzna hotela, vinarijom i ekskluzivnim buticima a možete do njega doći brodićem iz centra mesta. Neos Marmaras ima za svakog ponešto, tu je pijačni dan četvrtkom sa bogatom ponudom roba, luna park za mladje, kafići, restorani i vinarije za nešto starije.


NIKITI:

Nalazi se na severu, zapadne obale Sitonije, 38 km istočno od Nea Mudanie, 98 km jugoistočno od Soluna, između letovališta Metamorfozis i Neos Marmaras (23 km). Od glavnog grada Halkidikija, Poligirosa, udaljeno je 36 km. Ovo turističko naselje je jedno od najpopularnijih i najdinamičnijih mesta na Halkidikiju, a ujedno je i jedan od najvećih centara pčelarske industrije u Grčkoj. Ima oko 3.000 stanovnika i sastoji se iz dva dela, starog i novog, koji su podeljeni magistralnim putem. Tradicionalno selo Nikiti (stari deo) proteže se od magistralnog puta prema brdima i udaljeno je od mora oko 2 km, dok se novo naselje Nikiti proteže od magistralnog puta do mora. Glavna plaža Nikiti je dugačka preko 2,5 km i čuvena je po kristalno čistoj i toploj vodi, zbog čega redovno dobija plavu zastavu evropske unije za čistoću. Jedan kraj glavne plaže se nalazi sa južne strane, odmah pored crkve Agios Theodoros, dok je na drugom kraju mala marina a celom dužinom plaže postoji lepo šetalište i idealna je za porodice sa decom jer je voda plitka na većem delu ove plaže. Južno od Nikitija se nalazi mnoštvo malih, prelepih peščanih plaža kao što su Kastri, Kalogria, Elia i brojne druge, pa ako želite da uživate u ovom mondenskom letovalištu a volite i aktivan odmor, i želite da istražite celu ovu regiju, Nikiti je odličan izbor.


METAMORFOZIS:

Metamorfosis je mesto na severozapadu Sitonije, nalazi se na oko 95 km od Soluna. Metamorfosis nazivaju i vazdušnom banjom Halkidikija, jer ima predivne plaže koje počinju na mestu gde se završavaju borove šume, idealno je za kupanje i sunčanje. Četinarska šuma koje ima u izobilju stvara posebnu mikroklimu ovog mesta. Izuzetan je i park koji je idealan za prijatne šetnje. Okolina parka je centar dešavanja u ovom malom i mirnom mestu. Tu se nalazi većina taverni, kafića i restorana. Ako želite da negde pobegnete od gužve onda je Metamorfosis pravi izbor. Noćni život gotovo da ne postoji u ovom malom i prelepom mirnom mestu, tako da je idealan za miran porodični odmor, parove, i sve one koji žele da se odmore od buke i gužve.


PLAŽE:

Od velikog broja plaža na Sitoniji izdvajamo sledeće

AGIA KYRIAKI (TONIS)

Plaža je lepa, ušuškana, peščana sa nešto prirodnog hlada, na morskom dnu su kamenčići uz postepeni prelazak u dubinu. Na samoj plaži, u maslinjaku, je smeštena još jedna od strane Grka proverena taverna Tonis. Na jednoj strani plaže se nalazi kamp sa po nekim gliserom i čamcem. Plaža je neorganizovana, nema ležaljke i suncobnrane pa je potrebno sve svoje „sitnice“ poneti sa sobom kako bi mogli da se prepustite uživanju u njenim prirodnim lepotama.

AGIOS IOANNIS

Agios Ioannis plaža kao iz mašte, dugačka 700 m, peščana plaža sa brilijantnom tirkiznom bojom vode, što je čini jednom od najboljih u zalivu Toroneos. Lako je dostupna, sa dosta mesta za parking. Na plaži nema prirodne hladovine pa su zato na plaži dva beach bara sa svojim suncobranima i ležaljkama da vam pruže preko potrebno osveženje i odmor, sa obaveznim wifi internetom. Malo kamenito ostrvo na zapadnoj strani plaže zove se Kastri i do njega možete doći peške jer je voda plitka. S obzirom da je voda čista, ulaz u vodu plitak pogodna je za porodice sa decom. Plaža Agios Ioannis je udaljena 5 km od mesta Nikiti i 15 km od mesta Neos Marmaras. Na brdu iznad plaže se nalazi i crkva Sv. Jovana iz 19. Veka.

ARETES

Aretes je zapravo treća plaža u istom zalivu. Nalazi se na 13 km južno od Neos Marmarasa. Severni deo plaže je kamen i šljunkovit a druge dve plaže su peščane. Dugačka je 400 m, čista i bez preterane gužve iz sasvim razumljivih razloga. Naime male su šanse da ovde dođete slučajno. Ima dosta suncobrana i čamaca u vodi, uglavnom gumenih a ova je plaža i standardna zaustavna tačka mnogih Toroneos izleta brodićima koji se ovde na kratko zadržavaju zbog kupanja i uživanja u kristalno čistom tirkiznom moru. Tako da ponekad ovde ume da bude prilično živo, ali daleko od gužve kakva je moguća na nekim drugim plažama lakšeg pristupa. Aretes je kao malo naselje sa ne tako bogatom ponudom smeštaja, tavernom i nekim drugim objektima, a ovu plažu svrstavamo u plažu sa mogućnošću dužeg ili celodnevnog boravka. Naravno ukoliko volite dislocirana mesta i izazove dolaska do njih

AZAPIKO

Azapiko plaža je duga plaža u čijem centru dominira stena, koja deli plažu na Azapiko jug i Azapiko sever. Fin pesak i tirkizna voda vam omogućavaju spektakularno uživanje. Plaža nije organizovana, nema ležaljke i suncobrane ali je velika i daje vam osećaj prostranstva. Mnogi posetioci dolaze na ovu plažu da bi kampovali u ovoj prelepoj uvali sa direktnim pogledom na jug Kassandre i mesta Paliouri. Nalazi se 13 km južno od Neos Marmarasa. Obe plaže po obodu imaju travnate površine okružene brdima sa dosta drveća tako da slika koja će vam se ovde ukazati već sama po sebi predstavlja nagradu za upornost i istrajnost dolaska do ovog lokaliteta. Priroda u izvornom obliku sa minimalnim tragovima ljudskog prisustva. Azapiko jug ima jedan drvored koji se pruža do same obale i koji govori o postojanju prirodnog kišnog kanala koji nastaje kada se bujica kišnice sjuri sa brda ulivajući se ovde u more. Vidi se to i po boji mora koje na tom mestu ima blago zamućenje i dosta bogatiju floru na dnu. Azapiko sever ima svoj prilaz odakle možete kolima pravo do plaže. Na ovoj plaži uticaj vode (kišnice) završava se na travnatom delu i među drvećem udaljenim od obale. Zato je ovde more ponovo kristalno providno, tirkizno modro. Zeleni granični rt sada vam je sa desne (južne) strane, a pogled sa njega na obe strane prelep i vredan penjanja.

KRIARITSI

Kamping Kristina na Halkidikiju se nalazi na jednoj od najlepših plaža Sitonije – Kriaritsi plaži, oblast Sykia. Ovaj izolovani „deo plaže“ Vam omogućava ili da plivate u jednoj od najčistijih voda u Grčkoj ili da jedrite na dasci ili da skijate na vodi ili da pecate ili da uživate u svakodnevnom radjanju sunca sa mora ili da gledate njegov zalazak iza planina na zapadu ili da gledate u prekrasno zvezdano noćno nebo sa osećajem kao da to činite po prvi put. Kamp je porodična firma koja je na usluzi svojim klijentima 22 godine. U svom sastavu ima restoran koji na meniju ima grčku kuhinju sa tradicionalnim grilovanim mesom i morskim plodovima, mini market koji će Vaše kampovanje učiniti još prijatnijim i bar Vanila koji se nalazi na plaži i nudi slobodne ležaljke i suncobrane ukoliko naručite neko piće. Parkiranje je besplatno. Dozvoljen je i boravak kućnih ljubimaca. Jedinstvena destinacija za sve putnike, zar ne!

CASTELO

Castello plaža se nalazi na južnom delu plaže Tripotamos, odnosno kamp Castello je lepo ukomponovan u zelenilo sa odličnim sadržajima, prelepom uređenom 200 m dugačkom plažom, šljunkovito-peščanom, sa više kamenčića prilikom ulaska u vodu. Plaža je odvojena od ostatka kompleksa drvoredom palmi. Ležaljke i šareni suncobrani dostupni gostima ovog izuzetno urednog i čistog kampa. Unutar ograde kampa smešteni su mini market sa osnovnom ponudom namirnica neophodnih za boravak kao i restoran i bar sa ponudom egzotičnih koktela. Ceo kompleks je u zelenilu, a palme, masline i cveće dodatno ulepšavaju prirodne potencijale ovog mesta. Postoji mali parking prostor uz ivicu puta.

DUKINA PLAŽA

Mala, veoma teško dostupna plaža istočne Sitonije, na oko 40 km jugoistočno od Metamrfozisa. Ovo je pravi mali raj za sve avanturiste, pustolove i ljubitelje prirode. Ovde apsolutno nećete naći ništa od sadržaja. Na plaži su samo šatori kampera koji tu borave svakog leta. Cela plaža se sastoji iz tri dela međusobno odvojenih stenama. Desni deo plaže je manji i atraktivan po svojoj čistoj vodi, koja je toliko prozirna da sve vreme dok se kupate imate osećaj kao da ste u bazenu. Središnji deo plaže je nedostupan sa kontinetalne strane. Najmanji je, i dovoljan samo za jedan šator, dok je levi deo plaže najveći i na njemu je u sezoni prilična gužva iako je do plaže veoma teško doći zbog nepristupačnog terena i veoma uske i srtme pešačke staze pa je tako ne preporučujemo porodicama sa malom decom. Plaža je prekrivena sitnim belim peskom, kao i morsko dno, a parkiranje je moguće donekle, odakle je neophodno ići pešice.

ELIA

Definitivno najčudnija plaža Sitonije. Izuzetno dugačka ali istovremeno i neverovatno uska sa vrlo strmim zaleđem gotovo celom dužinom obraslim izrazito bujnom vegetacijom. Mnogim delovima plaže prilaz je otežan ili čak onemogućen sa kopna, a strma obala često sa vidljivim slojevima crvenkaste zemlje. Elia posmatrana sa mora izgleda još čudnije, sa jasno vidljivim tragovima naglog prekida kopna i isto tako naglog obrušavanja strme obale u more, ostavljajući samo uzane delove plaže. Do plaže se obično pristupa preko stepeništa koje se nalazi između drveća. Stena je u podloži znatno manje pa otuda i toliko nabujala vegetacija često sa drvećem čije krošnje prelaze iznad mora. Medjutim more je odlično, vrlo čisto i jasno, tirkizno plave boje. Treba obratiti pažnju na ulazak u vodu gde ima dosta kamenja pa samim tim i ježeva koji se povremeno sakriju ispod. Paralelno sa plažom Elia, tik uz obalu vodi put kojim se može stići do samog njenog kraja, dok je magistralni put sasvim blizu, udaljen nekih 50-250m od puta uz obalu. Osnovni adut ovog kraja je borova šuma, tako zgusnuta da i kod najjačeg sunca temperatura vazduha kraj Elie biće za neki stepen niža. Postoje najmanje još četiri veće plaže do kojih je pristup plaži olakšan. Prva je u blizini hotela Athena Palace, plaža po imenu Pitsakas, druge dve plaže su u blizini hotela Anthemus i Mitari kampa, i četvrta plaža je Mikri Elia, odmah posle kampa Mitari.

KALOGRIA

Kalogria plaža je peščana plaža udaljena 5 km od mesta Nikiti i 15 km od mesta Neos Marmaras, odmah do plaže Spathies. To je prva plaža na zapadnoj strani Sitonije koja je u podnožju planine Itamos, pa je to razlog zbog čega je plaža okružena borovima i kamenjem. Voda je čista i topla, plaža duga i lako dostupna kolima, motociklom ili biciklom, a svoja prevozna sredstva možete ostaviti na obližnjem parkingu. Jedna je od najpopularnijih plaža na Sitoniji a nalazi se u uvali dužine 500 m sa malim ostrvom do kojeg možete doplivati ali i popeti se jer je voda veoma plitka. Ulaz u vodu je plitak pa je samim tim pogodna za porodice sa decom. Plaža je u jednom delu organizovana, ima ležaljke i suncobrane i na severozapadnoj strani plaže najmanje dva beach bara koja nude osvežavajuća pića i grickalice.

KASTRI

Kastri je mala peščana plaža se nalazi na 4 km južno od mesta Nikiti. Mirna plaža koja se satoji od dva dela, jednog većeg oko 300 m i drugog koji je nešto manji. Voda je izuzetno čista a plaža lako dostupna. Neorganizovana, nema ležaljki i suncobrana pa je potrebno sve svoje „sitnice“ poneti sa sobom kako bi mogli da se potpuno relaksirate i prepustite sunčanju, odmoru. Idealna je za porodice sa decom i parove. Mesto ima veoma važnu istorijsku pozadinu jer se rt na jugu sa stenovitim ostrvom smatra najverovatnije, kao lokacija starog grada galepsus, koji pominje Herodot. Ali ruševine grada nisu pronadjene, samo groblje i nekoliko posuda. Ipak arheološki podaci ukazuju na kontinuirano prebivalište na tom području bar do romanskog doba. Ono što je najinteresantnije u vezi ove plaže je i zalazak sunca. Kastri plaža pruža veličanstven pogled na zalazak sunca koji možete videti u punom sjaju njegovih divnih boja, počev od plave, crvene i ljubičaste boje, a takav zalazak je magičan. Ako je vreme vedro, možete videti i planinu Olimp.

KOHI

U južnom delu marine se nalazi ronilački centar i plaže i beach bar-a Kohi. Kohi plaža je celom dužinom peščana (sitni kamenčići) sa brzim prelazom u dubinu čistog tirkizno plavog mora, apsolutno u trendi stilu, sa suncobranima od trske, belim ležaljkama, daščani prilazi svim delovima plaže, teren za odbojku na pesku, kabine za presvlačenje, tuševi, crveni „lazy beds“ jastuci za lenčarenje i Kohi bar, jedan od najpoznatijih na Halkidikiju. Plaža ima „plavu zastavu“ pa se svrstava u četiri plaže nagradjene „plavom zastavom“ koje se nalaze u neposrednoj okolini Neos Marmarasa. Izuzetno popularna plaža sa svim sadržajima, odličnom muzikom, brzom uslugom i primanjem porudžbine preko i-pada i provodom u ritmu života, dinamičnog, aktivnog sa primetnom dozom principa "biti viđen" na ovom mestu. Naravno sve i po nešto jačim cenama tako da je najam suncobrana sa dve ležaljke 8 eura bez obzira na konzumaciju, a dodatna ležaljka se naplaćuje 4 eura. Bez obzira na cene boravak na ovakvoj plaži će staviti veliki osmeh na vaše lice. Vredi!

PORTO KOUFO

Porto Koufo plaža u zalivu Porto Koufo je uska traka sačinjena od mekog belog peska koja prati celu dužinu zaliva. Tirkizna boja vode koja prelazi u tamno teget boju pruža spektakularan pogled i na sam zaliv i malo pristanište. Nalazi se na jugu Sitonije, udaljena je 30 km od mesta Sarti, 20 km od mesta Neos Marmaras i 2 km od Toronija. Poznata kao najveća prirodna luka nosi naziv koji u prevodu sa grčkog znači „gluva luka“, pominjana i od strane grčkog političara Tukidida. Nemačke podmornice su je koristile tokom Drugog svetskog rata zbog svog geografskog položaja i direktnog pristupa Egejskom moru. Danas je luka puna atraktivnih čamaca i jahti. U mestu postoji i nekoliko hotela, ribljih restorana, taverni, mini marketa, trafika, ribarnica pa je mesto popularno kao letovalište naročito kod porodica, jer su plaže sa postepenim ulaskom u vodu. Nema puno saobraćaja, gužve ni bučnog noćnog života a opet ima dovoljno sadržaja za prijatan odmor, pa je ovo idealan izbor i za romantične parove.

KOVIOU

Plaža hotela Makednos je zapravo plaža Koviou koja se nalazi posle mesta Nikiti, nekih 5 km, ukolko dolazite sa severa. Prilaz plaži je moguć asfaltom do samog ulaza u kompleks hotela Makednos odnosno na samu plažu može se izaći na dva načina, kroz hotelski kompleks ili stazicom kroz maslinjak. Koji god način odaberete izlazite na prelepu peščanu plažu dužine oko 250m i sa sadržajima u vidu suncobrana i ležaljki, koji se plaćaju, u delu plaže ispred hotela. Na krajnjem levom i desnom obodu plaže ima dosta slobodnog prostora i za one koji nose svoju opremu za plažu. Na obali osim najfinijeg sitnog belog peska ima i nešto šljunka u pojedinim delovima. Ono što je na plaži Koviou najimpresivnije je svakako prelepa boja mora, tirkizno/plava, providna do savršenstva, čista i sa prelepim kontrastima boja, belo peščanog dna i nekoliko tamnijih stena razbacanih po zalivu. I svakako, svetlo zelena boja borova koji se nalaze u rubnim delovima plaže. Na plaži ćete vrlo izražen osećaj autonomije s obzirom da je plaža lepo ušuškana u prirodno okruženje, a uvala u kojoj se nalazi odlično zaklonjena od pogleda sa drugih plaža. Orjentacija plaže je ka jugozapadu tako da zalasci sunca mogu biti još jedan ozbiljan razlog dužeg zadržavanja na ovoj fantastičnoj plaži, hotelskoj, ali slobodnog pristupa kao i sa sasvim dovoljno prostora na raspolaganju za plažiranje u sopstvenoj organizaciji.

LAGOMANDRA

Lepa peščana plaža, koja uživa veliku popularnost među turistima ali i lokalnim stanovništvom, nalazi se 6 km severno od mesta Neos Marmaras i južno od mesta Nikiti. Sastoji se od dve plaže sa izuzetno sitnim šljunkom. Jedan deo je u zalivu a drugi je otvoren prema moru. Suncobrani u etno stilu, ležaljke, drvena gazišta za pristup do mora u uvali čije je celo zaleđe u gustoj borovoj šumi koja pravi dobru hladovinu. Lagomandra je plaža dužine 350 m, sa brzim prelaskom u dubinu a pesak i sitni kamenčići nastavljaju se i u vodi, svetlo plavoj, čistoj i izazovnoj. Orjentacija plaže je ka jugozapadu i zapadu tako da će vam zalasci sunca posmatrani sa Lagomandre dugo ostati u sećanjima. Centralni deo plaže pokriven je sadržajima, pa su vam ovde na raspolaganju ležaljke (plave) i suncobrani od trske, drvene staze koje vode do plaže, kao i jedan bor koji pravi prirodni hlad na sred plaže, tuševi, kabine za presvlačenje, toaleti. Plaža ispunjava i sve standarde za nosioca „plave zastave“, sa svim sadržajima potrebnim za duži ili celodnevni boravak. Na samoj plaži nalazi se taverna istoga imena sa baštom i barskim sadržajima. Zatvoreni deo restorana nastavlja se dalje na kompleks Lagomandra Golden Beach Hotels. Plaža Lagomandra ima svoj uređeni i besplatni parking. Ovo je po mnogima jedna od najboljih plaža sa ove strane Sitonije. Plaža za čistu peticu (pende)!

MANASU

Locirana na istočnoj obali Sitonije na 30 km jugoistočno od Metamorfozisa. Ovo je najpopularnija plaža za mlade na celom poluostrvu. Veliki, istoimeni beach bar omogućava da veliki broj turista potraži utočište na ovoj plaži, jer svojom izvrsnom uslugom nudi potpun užitak. Ovo je pre svega široka plaža, ne previše velika ali dovoljna za sve ljubitelje dobrog provoda. Očekujte nešto veće cene usluga na ovoj nego na bilo kojoj drugoj plaži na Sitoniji, ali sa razlogom. Plaža je teže dostupna jer sa glavnog puta, znak za Manasu plažu vas vodi kroz prašnjav makadam dužine oko 1 km, ali Vas na samom kraju očekuje savršeno mesto za opuštanje. Pravi raj za one koji uživaju u sređenim, organizovanim i dobro opremljenim plažama za svaki vid aktivnosti. Ovo je jedna od retkih plaža na Sitoniji koja poseduje tuševe i kabine za presvlačenje, kao i čiste i uredne toalete. More je tirkizno i čisto, ali nešto dublje, a obala je prekrivena krupnijim peskom.

AGRIDIA

Ova plaža je od Metamorfozisa udaljena oko 55 km jugoistočno. Nalazi se u oblasti Sikia. Drugačija je od drugih na Sitoniji jer ovu plažu ne okružuje Sitoniji svojstvena borova šuma, već su gole planine u njenom zaleđu. Na plaži se nalazi beach bar i fast food sa laganom ambijentalnom muzikom i terenom za odbojku na pesku, dok je drugi deo plaže neorganizovan. Peskovita je sa, za Sitoniju karakterističnim, tirkiznim morem. Na plaži nema gužve jer je nešto teže pristupačna.

AHLADA

Još jedna prelepa plaža na istočnoj obali Sitonije, 50 km jugoistočno od Metamorfozisa. Prva plaža severno od mesta Sarti. Alternativa za gradsku plažu u Sartiju. Plaža je okružena stenama, a svakako je jednako lepa kao i ostale plaže, sa tirkiznim morem i sitnim peskom. Sastoji se iz dve uvale, jedna je deo istoimenog kampa, sa kamp prikolicama, a druga je potpuno izolovana sa uskim pojasom, ali dovoljnim za prijatan i ugodan boravak na njoj. Poseduje sadržaje beach bara MIKRI AHLADA, a voda je pri ulasku prilično duboka pa je trebaju izbegavati porodice sa malom decom. Lako je dostupna, od glavnog puta makadamom oko 700 m.

ARMENISTIS

Kamperska plaža A kategorije se nalazi na istočnoj strani Sitonije. Od Metamorfozisa jugoistočno udaljena 37 km. Još jedna od prelepih plaža istočne Sitonije, okružena zelenilom i sa intenzivnom tirkiznom bojom kristalno čistog mora. Ovo plaža je jedna od najvećih na ovom delu poluostrva (oko 500m). Toliko je velika da koliko god kampera na njoj ima nikada ne osećate gužvu. Istoimeni kamp je u zaleđu plaže. Kamperi sa svojim kamp prikolicama borave na ovoj plaži tokom celog leta. Donji deo plaže (prema Sartiju) je opremljen ležaljkama, suncobranima i ostalim sadržajima, a gornji deo plaže ( prema plaži Manasu) je usamljeniji. Prekrivena je belim peskom, krupnijim ili sitnijim (zavisi od dela plaže). Lako je pristupačna automobilom, jer je glavnog puta udaljena oko 400 m.

BAHIA

Nalazi se na istočnoj obali poluostrva Sitonija, na 8 km južno od mesta Vourvourou, a 32 km jugoistočno od Metamorfozisa. Plaža je okružena stenama sa obe strane i sa gornje strane borovom šumom, tako da pruža prirodnu hladovinu. Izolovana je, ali poseduje bar sa ležaljkama i suncobranima. Put do plaže je obeležen, ali je teže dostupna jer do nje, od glavnog puta vodi strmi zemljani put oko 1km. Čisto more i čitav ambijent pružaju osećaj izolovanosti od spoljašnjeg sveta, pa tako je preporučujemo svima kojima je potrebno potpuno opuštanje.

RODIA (ex BANANA)

Plaža Rodia nalazi se na 35 km jugoistočno Metamorfozisa, a od Sartija severno 20 km. Na njoj ćete i pronaći vrlo lepo organizovan beach bar sa ležaljkama i suncobranima. Plaža je peščana sa zelenkastom bojom vode, a plaži se pristupa prašnjavim vijugavim putem kojim se kroz prelep krajolik spuštate ka moru. Uglavnom je za mlade, a živa muzika i aktivnosti koje su organizovane na plaži će Vam obogatiti boravak na ovoj plaži. Prekrivena je peskom i šljunkom, nije mnogo široka, ali je dugačka oko 200 metara.

FAVA

Na 2km južno od mesta Vurvuru, a od Metamorfosiza 25 km jugoistično nalazi se potpuno jedinsvena plaža Fava. Ovo je specifična plaža jer se stastoji od više manjih uvala, koje su međusobno podeljene stenama, tako da se čini kao da ima više privatnih plaža. One su prekrivene peskom i šljunkom. Iznad njih se izdižu stene koje je čine živopisnom, a plaža se posebno ističe po veoma čistoj vodi. Predlažemo je parovima i mladima jer je veoma intimna, nema sadržaja pa je tako potrebno da se ponesu neophodni rekviziti. Teže je dostupna, jer nije najbolje obeležena, ali treba pratiti sledeće skretanje posle Vurvurua. Plaža ima parking, a ulaz je besplatan.

GOA

Plaža je smeštena na istočnoj obali poluostrva Sitonija, na oko 54 km od mesta Metamorfosis jugoistočno. Ova prelepa uvala, koja je opasana visokim stenama poseduje istoimeni beach bar sa ležaljkama i suncobranima koji se prostire na veći deo plaže, ali postoji i neorganizovani deo. Ovo je još jedna u nizu plaža namenjena za mlađu populaciju. Na njoj se organizuju žurke za mlade tokom leta. Manja je, prekrivena je sitnim peskom, a voda je mirna jer je zaklonjena stenama. Teže je dostupna jer je od glavnog puta do plaže vodi strm i uzak put dužine oko 1 km.

KALAMITSI

Plaža je smeštena na jugoistočnoj obali Sitonije, od Metamorfozisa udaljena 62 km. Ova plaža je pravi raj Sitonije. Živoisna je, u prelepom ambijentu, a ako dođete u podne iznenadiće Vas ova neopisiva boja mora, koja se preliva u sve nijanse tirkizno plave i zelene. Plaža je većinom prekrivena nešto krupnijim peskom, ali postoji i onaj sa sitnim peskom ispred organizovanog dela poznatog beach bara Baco. Središnji deo plaže je slobodan, dok su krajevi organizovani. Idealna je za sve one koji vole ronjenje ili snorkeling. U zaleđu plaže su taverne, prodavnice, toaleti. Pored ovog dela plaže, postoji istoimeni kamp, a deli ih stena. Do Kalamicija Vas vodi asfaltirani put, a na glavnom putu je skretanje jasno obeleženo.

KARIDI

Na istočnoj obali Sitonije, na južnom obodu mesta Vourvourou, od Metamorfozisa jugoistočno 24 km. U idealnom okruženju, okružena borovinom, sa prirodnim hladom i plitkom, toplom vodom kao stvorena za porodice sa malom decom. Plaža u zaleđu poseduje sopstveni parking, ali ne poseduje nikakav sadržaj. Sve što vam je neophodno ponesite sa sobom. Plažu prekriva sitan pesak, a ukrašavaju je stenovite formacije koje zalaze duboko u more. Očekujte priličnu gužvu u letnjim mesecima jer je ovo jedna od najpopularnijih plaža na Sitoniji, a svakako je preporučujemo kao nezaobilaznu tačku prilikom obilaska poluostrva. Plaža je dobro obeležena, besplatan je ulaz, a put do nje asfaltiran.

KAVOUROTRIPES

Locirana na istočnoj obali Sitonije, na oko 43 km jugoistočno od Metamorfozisa. Pogled sa uzvišenja sa kog se spušta do plaže je fenomenalan i nešto što nikako ne sme da se propusti. Ova plaža skoro da nema peščani deo, već uglačane stene na kojima ćete moći da smestite svoje ležaljke i suncobrane. Stenovite formacije ovu plažu čine vrlo specifičnom. Iako samo u jednom delu postoji postepen ulazak u more, na plaži je veliki broj dece, jer je voda veoma plitka. Na njoj nema sadržaja, osim kantine koja se nalazi iznad plaže. Parking deli sa parkingom plaža Megaportokali i Orange.

KLIMATARIA

Još jedna rajska plaža, četvrta uvala po redu na putu kroz Sikiju. Ona je najveće površine, tako da ima dovoljno mesta za sve i tokom najprometnijih letnjih meseci. Veliki bar sa ležaljkama od trske i suncobranima pruža izvanrednu uslugu, a o čistoći i boji vode je suvišno pričati jer se to već podrazumeva. Što se pristupa plaži tiče, za razliku od drugih koje su uz sam put, do Klimatarije vas vodi malo strmija nizbrdica sa glavnog puta. Neka vas ne čudi uzak i vijugav put od plaže Turkolimnionas. Plaža poseduje sopstveni parking, mini market i toalet.

LAGONISI

Na 2km južno od mesta Ormos Panagias na severoistoku poluostrva Sitonija, nalazi se plaža Lagonisi. Plaža je zakrivljena i tako čini zaliv, a na njegovom kraju se nalazi peščani sprud koji vodi do malog ostrva. Voda je veoma čista i tirkizna, a dobro je zaštićena od arhipelaga Diaporos koji je preko puta ove plaže. Dok ležite na plaži, uživate u prelepom pogledu na planinu i poluostrvo Atos koji se veličansveno izdiže iz mora. Plaža je peskovita, a ulaz u vodu takođe. Dobra je preporuka za porodice sa malom decom zbog plitke vode. Plaža je lako odstupna automobilom, i poseduje partking.

LIMANAKI (PIGADAKI)

Ova plaža, udaljena od Metamorfozisa jugoistočno oko 60 km, a koja je smeštena na istočnoj obali poluostrva Sitonija je jedna posebna plaža, specifična po svom sadržaju. Naime, na ovoj plaži se nalazi jedna od najpoznatijih taverni na poluostrvu. “Five steps in the sand” je ime ovog jedinstvenog ugostiteljskog objekta koji nudi mogućnost da uživate u svežoj ribi, tek upecanoj i spremljenoj na način kako to samo Grci umeju, sa pogledom na prelepo tirkizno more i usidrene ribarske čamce. Na ovoj peščanoj plaži ima ležaljki i suncobrana, a veoma je lako dostupna, jer ćete do nje stići putem koji vas vodi sa plaže Sikia, nakon plaže Linaraki.

LINARAKI

Udaljena od Metamorfozisa oko 60 km jugoistočno. Plaža koja je prva po redu uvala u oblasti Sikia. Mala peščana plaža sa beach barom koji ima ležaljke i suncobrane. Cene su za nijansu veće u celoj oblasti od neki drugih, gradskih plaža. Voda je bistra i tirkizno plava, a talasa nema, jer su veoma dobro ušuškane plaže u zalivu. Za porodice je idealna varijanta jer se postepeno ulazi u dubinu. Plaže su veoma lako dostupne. Do njih vodi uzak asfaltiran put, koji se račva kod plaže Sikia. Jedina manja plaže je što se nalazi odmah ispod puta, ali je on manje prometan tako da ne smeta.

MEGAPORTOKALI

Megapotokali ili u prevodu “Velika pomorandža” je još jedna u nizu prelepih plaža smeštenih na istočnoj obali Sitonije, od Metamorfozisa jugoistočno udaljena 43 km. Ne previše širokog pojasa, ova plaža je opasana visokim stenama preko kojih se nadvijaju gusti borovi dajući joj prirodnu hladovinu i izolovanost. Kako ni do jedne plaže na Sitoniji nije jednostavno da se dođe, tako nije izuzetak ni sa Megaportokali. Od glavnog puta je udaljena svega nekoliko stotina metara, a uzak strmi put, dugačak još nekoliko desetina metara nizbrdo vodi do obale ove prelepe plaže na kojoj nema sadržaja. Pre nego što se spustite poslednjih 30tak metara do plaže, uživaće te u prelepom pogledu na tirkizno more i prelepe živopoisne stene koje ga okružuju. Parking postoji na samom skretanju sa glavnog puta.

ORANGE BEACH

Od Metamorfozisa udaljena 43 km, jugoistočno. Plaža manjih dimenzija sa stanardim beach barom koji poseduje suncobrane, ležaljke kao i osvežavajuće napitke i snack varijantu hrane. Peščana plaža okružena borovinom do koje sa glavnog puta vodi stpmi, uzak put ali sveka nekoliko desetina metara. Ovo je veoma popularna plaža Sitonije i stecište mladih. Jedna je od kosmopolitskijih plaža koja je u neverovatnom ambijentu. Voda je plitka pa je pogodna za porodice sa decom. Parking je isti kao I parking plaže Megaportokali i Kavurotripes i nalazi se na samom izlasku sa glavnog puta. Plaža je dobro obeležena pa nećete imati problema prilikom nalaženja.

PLATANIA

Plaža na istoku Sitonije, jugoistočno od Metamorfozisa 53 km. Izolovana plaža koja čak ima i smeštajne kapacitete u zaleđu. Još jedno idealno mesto za potpuno opuštanje uz pogled na veličanstveni Atos. Plaža ima beach bar sa ležaljkama i suncobranima, široka je i peščana. Pored same plaže je i uvala koja je isključivo namenjena za nudiste, pa ukoliko ste zainteresovani za ovakav vid odmora pohitajte na Plataniju. Do nje je lako doći jer Vas od glavnog puta do plaže deli svega 300 m, koji je asfaltiran.

PLATANITSI

Još jedna plaža uređena za kampere koja je na istočnoj obali Sitonije 45 km jugoistočno od Metamorfozisa. Ova plaža je dugačka oko 600 m. Poznata je po svom sitnom pesku i tirkiznoj boji mora. Ima veoma širok pojas, pa tako i u najvećem špicu sezone ovde uvek ima dovoljno mesta za sve, kako kampere tako i turiste koji su smešteni duž cele Sitonije. Na plaži se nalazi dobro poznati i popularni Africa caffe, pre svega namenjen mladima koji ovde borave. Pri ulasku na plažu je potrebno ostaviti neki dokumet (pasoš), a boravak je prvih sat vremena besplatan. Nakon toga se naplaćuje 3 eura po satu. Plaža poseduje mini market, bar, toalete I tuševe, a takođe je idealna za sve koji vole sportove na vodi. Pristup je lak. Svega nekoliko stotina metara sa glavnog puta, a takođe je i dobro obeležena pa ćete je lako naći.

SIKIJA BEACH

Plaža istoimenog mesta koja je od Metamorfozisa udaljen 57 km jugoistočno. Ova plaža je veoma dugačka (oko 1.5 km) i široka. Karakteriše je fini zlatan pesak i kristalno čista, za nijansu hladnija voda. Prilikom ulaska je nagla dubina, a takođe ima dosta morskih ježeva pa budite oprezni pogotovu sa malom decom. Plaža nema prirodni hlad. Veoma je lako dostupna, a deo je organizovan sa beach barom koji ima ležaljke i suncobrane.

TALGO

Nalazi se na 3,5km južno od mesta Ormos Panagias. Na osmom kilometru od Nikitija istočno naići ćete na zemljani put koji je dugačak oko 400 m. Kada dospete do plaže nakon pređenog puta, očekuje Vas pravi raj. Tirkizno more, beach bar sa ležaljkama i trščanim suncobranima. Plaža je prekrivena peskom, a kraje je stenovite uglačane formacije, koje obogaćuju celokupni pejzaž. Plaža nije velika, svega 150 m, ali je tako dobro organizovana da može da primi veliki broj turista.

TOURKOLIMNIONAS

Još jedna zaštićena uvala oblasti Sikia, sa prelepim barom i suncobranima od palminog lišća. Od Metamorfozisa jugoistočno udaljena 60 km. Ni na ovoj atraktivnoj plaži ne izostaje sitan beli pesak koji se pruža duboko u toplo more, a voda je pri ulasku plitka i idealna za porodice sa malom decom. U jeku letnje sezone je ovde velika gužva da jedva preostaje slobodnih ležaljki. Plaža ima toalet, restoran i parking. Pored samog puta je, u nastavku plaže Limanaki.

TRANI AMMOUDA (LIVROCHIO)

Na samom početku Sitonije, na njenom severoistočnom delu, 1 km severno od mesta Ormos Panagias, nalazi se plaža izuzetne lepote, Trani Amudia, koja je u blizini sela Agios Nikolaos. Na početku plaže je i mali rt, na kojem stoje ostaci starog Vizantijskog tornja, to je deo plaže bez sadržaja, a južni deo plaže je nešto sređeniji pa na njemu očekujte i bar sa ležaljkama i suncobranima i osveženje u vrelim letnjim danima. Jedina mana je nepostojanje pšrirodnog hlada ali to je pored ovoli lepote zanemarljivo. Ukoliko želite da se izolujete, i uživate u intimnoj atmpsferi, ovo je prava plaža za vas. Plaža je prekrivena peskom, a tirkizno more koje je simbolično za Sitoniju, ni u ovom slučaju ne izostaje. Plaža je lako dostupna automobilom.

SPATHIES

Spathies beach je relativno nepoznata i neistražena plaža sastavljena od kompozicije stena, mora i borovine. Plaža se nalazi južno od Kalogrie i sastavljena je od dve male uvale. Prva uvala je prvenstveno stenovita sa malom peščanom plažom od samo 50 m dužine, dok druga uvala ima veću plažu, bar tri puta, sa toplom, plitkom vodom audaljena je od prve nekih 200 m. Stene pružaju mogućnost za ronjenje i istraživanje morskog dna. Spaties plaža nije organizovana, nema ležaljke ni suncobrane, barove, restorane, pa se jednostavno treba prepustiti uživanju u čistom moru i suncu, a sve svoje „sitnice“ poneti sa sobom. Plaža je udaljena severno od mesta Neos Marmarasa 14 km i 7 km od mesta Nikiti i lako su dostupne.

TORONI BEACH

Toroni je malo turističko odredište na jugu Sitonije okrenut ka zapadu Kassandre, prvog poluostrva Halkidikija, 20 km od južno od Neos Marmarasa. Ima jednu od najdužih plaža dugačku 2,5km, od čistog zlatnog peska i ocenjenu „plavom zastavom“. Fantastična plaža koja pleni svojom lepotom je organizovana, ima ležaljke i suncobrane, beach bar, toalet, mini market, sportove na vodi.... U samoj luci se nalaze mali ribarski restorani sa svežom ribom na meniju, tokom celog dana. Prema mitologiji Posejdonov sin Proteas je živeo u mestu Toroni koje je dobilo ime po njegovoj supruzi Torone. Na južnom kraju plaže se nalazi i drevni grad Likythos Hill dok se na brdu iznad nalaze ostaci srednjovekovnog zamka. Grad Toroni se proteže duž plaže i poseduje pregršt hotela, apartmana i soba. Mnogi restorani se mogu naći direktno na plaži ili prekoputa ulice.

TRISTINIKA

Tristinika je plaža na jugu Sitonije, udaljena od mesta Toroni 2km koja u stvari čini nastavak plaže Toroni u njenoj dužini od 5 km kontinuirano savržene plaže sa finim peskom. Na nekoliko mesta ulaz u vodu je naglo dubok. Na malom delu plaže se nalazi bar koji nudi ležaljke i suncobrane. U blizini postoji i kamp i nekoliko kuća koje iznajmljuju sobe. Kada ima vetra more je uzburkanije u odnosu na susedni Toroni i Desteniku. Pristup samoj plaži nije lak kao kod ostalih plaža u okolini ali je vredno svakog napora. Postoji dosta parking prostora čak i u jeku sezone. Posetioci mogu da postave svoje šatore na samoj plaži a u blizini se nalazi i kamp. Bilo kako bilo, Tristinika je plaža koja će vas impresionirati svojom veličinom, 1300m dugačka i u nekim delovima 50m u širini. Peščana plaža, odnosno sitni kamenčići kao oni u Toroniju koji se nastavljaju i na dnu tirkizno plavog mora koje brzo ide u dubinu. Znači da plićaka praktično nema, ali doživljaj boravka na ovoj plaži zaista je fascinantan. Trska u zaleđu sa barom, pogled na Toroni ka jugu ili na najseverniji deo plaže gde je smešten klub Ethnik. Taj beach bar i klub nudi muziku u etno stilu, raznovrsna pića i lagana jela. Preporuka je da se klub poseti u kasnim popodnevnim satima jer odavde se pruža pogled na najlepše zalaske sunca na Sitoniji, a koji se ne propuštaju ukoliko dodjete ovde. Na istočnom delu plaže se nalazi kamp Isa pa je deo plaže izmedju kluba Ethnik i kampa Isa najbolja za kupanje i sunčanje.
Pozovite nas i informišite se 011/3065350

Prijava za Newsletter

Prijavite se za prijem naših atraktivnih ponuda